Охранителна камера срещу камера за наблюдение

Много хора в избора на системи за видеонаблюдение се колебаят, какво точно да изберат.

За да можем да изясним какво е предимството на нашите системи, ще обясним малко от предисторията на видеонаблюдението като концепция.

Старата идея за система за видеонаблюдение се базира на наблюдение на определен брой камери от охранител, гледащ образа от камерите за сигурност на живо, надявайки се да улови подозрителна дейност. Този модел разчита на това, че един жив човек гледа и преглежда целия поток от информация, което обаче не е практично или ефективно. Различните охранители може да имат различни нива на съсредоточеност или различно разбиране за подозрителна дейност. Ако наблюдаваме 3-4 камери можем да постигнем някаква реална успеваемост с помощта на човека, но представете си, че камерите са 20, 50, дори 150. Как може да се наблюдават толкова образи от един човек и да се различи реална ситуация?

Софтуерът за управление на видеото променя тази система, като използва алгоритми за наблюдение на образа денонощно на всички камери, като ви предупреждава за активност, така че само трябва да гледате камерите, когато нещо се случва. Това ще ви помогне да използвате най-добре вашата система за наблюдение, спестявайки ви време и усилия.

Софтуерът за видео анализи е създаден, за да ви помогне да прегледате голямо количество записи от видео наблюдението, които охранителят или системният мениджър никога няма да имат време да прегледат – системата ви за видеонаблюдение е до толкова полезна, колкото да можете да заснемете и гледате инцидентите, а видео анализите да ви помогне да ги намерите.

Използването на видео анализи прави вашата система за наблюдение по-ефективна, намалява натовареността на персонала по сигурността и управлението.

Видео анализите могат да се използват за:

  • Детекция на движение
  • Разпознаване на лица
  • Четене на регистрационен номер
  • Преброяване на хората
  • Сигнализиране за „забравен багаж“ на летища, автогари и ЖП гари
  • Сигнализиране за „липсващ предмет“ – картина в музей например

Например, много организаций използват системи за наблюдение, за да откриват движение в офиса или магазина си след работно време. Можете да настройте системата да открива движение в часовете, в които е затворен вашия бизнес. В случай на такова събитие, системата ще ви алармира чрез  e-mail, sms, тел.позвъняване, нещо което ще ви помогне да реагирате бързо при инцидент.