Охранителни камери – какво е това

Охранителните камери са един модерен метод за осигуряване безопасността на частни имоти, общински сгради, бизнес центрове, промишлени обекти и пр.

Tе се предлагат в голямо разнообразие от размери, качество на изображението, зрително поле и диапазони на движение.

Според конструктивните особености, камерите се разделят на няколко типа:

  • Модулни камери – безкорпусни устройства, предназначени за инсталация в различни корпуси (кожуси, полусфери и т. н.).
  • Куполни камери (Dome camera) – видеокамери с корпус наподобяваш купол, малки, с елегантна форма, вписващи се в интериора на помещението. Предпочитан монтаж е на тавана, където остават прикрити сред множеството осветителни тела.
  • Корпусни бокс камери – отделно устройство, което може да бъде използвано в различни условия, както в помещение, така и навън при използване на херметични корпуси с подгряване. За функционирането им е необходимо да бъде подбран правилен обектив.
  • Корпусни булет камери (Bullet camera) – отделно устройство, което може да бъде използвано в различни условия, както в помещение, така и извън помещенията. Те най-често са влагозащитени и имат инфрачервена подсветка, даваща им възможност за нощно виждане от 20 м до 80 м. Могат да бъдат както с фиксиран така и с варифокален обектив.
  • Термични видеокамери – камери, които „виждат“ в инфрачервения спектър и дават многоцветно изображение с предварително настроена скала на температурите, като червеното е най-топлият цвят, а синият – най-студения.
  • Управляеми (PTZ) видеокамери – комбинирано устройство, състоящо се от камера, варифокален моторизиран обектив с автоматичната бленда и фокусировка, и въртящо устройство позволяващо движение на камерата по хоризонтала и вертикала. Последните поколения PTZ камери позволяват автоматично задаване на режими за въртене и насочване, проследяване на обект в движение. Така тя се управлява напълно дистанционно, което е голямо удобство и предимство при обекти, като магазини или паркинги.

Според изходния сигнал видеокамерите се подразделят на аналогови и цифрови IP камери.

Тъй като аналоговите камери са остаряла технология и резолюцията на образа е много малка в сравнение със съвременните IP камери, напоследък се утвърждава нов стандарт за пренос на изображение по коаксиален кабел с висока резолюция. Това са AHD, Turbo HD и HD-TVI протоколи за предаване на изображението в компресиран вид. Новата технология позволява гъвкаво и лесно преработване на остарели инсталации, като се подменят само крайните устройства и постигаме качество на образа до 8MP на камера.